Szarvaspörkölt Görzsönyi módra
Hozzávalók:
- 1 kiló szarvascomb,
- 3–4 fej vöröshagyma,
- 2–3 zöldpaprika,
- 2 paradicsom,
- 5–6 gerezd fokhagyma,
- bors,
- só,
- 15 dkg pirospaprika,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 10 dkg zsír,
- 2 dl vörösbor,
- 2 db babérlevél,
- chilipaprika és őrölt kömény.
Elkészítés:
A felkockázott szarvashúst előző nap bepácoljuk : bors, fokhagyma, rozmaring, étolaj.
A kockákra vágott vöröshagymát megpirítjuk, s erre rátesszük a karikákra szelt zöldpaprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és a felkockázott szarvashúst. Felöntjük 2 deci vízzel; sózzuk, borsozzuk, beletesszük a chilipaprikát és az őrölt köményt. 3/4 órai főzés után beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát is, akárcsak a fokhagymát. Ezután hozzáöntjük a 2 deci vörösbort, s további 20 percig főzzük.
Rakott vaddisznókaraj Évi néni módra
Hozzávalók:
- 10 szelet vaddisznó karaj,
- 20 dkg házi füstölt szalonna,
- 4 közepes vöröshagyma,
- 1 fej fokhagyma,
- só,
- bors,
- 3 db paprika,
- 3 db paradicsom
Elkészítés:
- A húst klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, az apróra tört fokhagymával bedörzsöljük, és egy fél órát állni hagyjuk.
- Amíg a hús pihen, a vöröshagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A szalonnát is felszeleteljük, Fogunk egy jénai tálat, az aljára egy réteg husit rakunk, melyre szalonnát, hagymakarikákat, és paradicsom, paprika karikákat helyezünk. Az egészet lefedve 60-70 percig sütjük, majd a fedelet levéve, 10-15 percig pirítjuk.