Szarvaspörkölt Görzsönyi módra

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kiló szarvascomb,
  • 3–4 fej vöröshagyma,
  • 2–3 zöldpaprika,
  • 2 paradicsom,
  • 5–6 gerezd fokhagyma,
  • bors,
  • só,
  • 15 dkg pirospaprika,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 10 dkg zsír,
  • 2 dl vörösbor,
  • 2 db babérlevél,
  • chilipaprika és őrölt kömény.


Elkészítés:

A felkockázott szarvashúst előző nap bepácoljuk : bors, fokhagyma, rozmaring, étolaj.
A kockákra vágott vöröshagymát megpirítjuk, s erre rátesszük a karikákra szelt zöldpaprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és a felkockázott szarvashúst. Felöntjük 2 deci vízzel; sózzuk, borsozzuk, beletesszük a chilipaprikát és az őrölt köményt. 3/4 órai főzés után beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát is, akárcsak a fokhagymát. Ezután hozzáöntjük a 2 deci vörösbort, s további 20 percig főzzük.

 


 

Rakott vaddisznókaraj Évi néni módra

 

Hozzávalók:

  • 10 szelet vaddisznó karaj,
  • 20 dkg házi füstölt szalonna,
  • 4 közepes vöröshagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • só,
  • bors,
  • 3 db paprika,
  • 3 db paradicsom

Elkészítés:

  1. A húst klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, az apróra tört fokhagymával bedörzsöljük, és egy fél órát állni hagyjuk.
  2. Amíg a hús pihen, a vöröshagymát megpucoljuk, felkarikázzuk.  A szalonnát is felszeleteljük, Fogunk egy jénai tálat, az aljára egy réteg husit rakunk, melyre szalonnát, hagymakarikákat, és paradicsom, paprika karikákat helyezünk. Az egészet lefedve 60-70 percig sütjük, majd a fedelet levéve, 10-15 percig pirítjuk.

 

 

Go to top